Пређи на главни садржај

Bolesti pčelinjeg legla

 U bolesti pčelinjeg legla spada: 

1) Američka trulež (kuga pčelinjeg legla) - To je bolest zatvorenog pčelinjeg legla, nastaje dok je larva jos nepoklopljena. Obolevaju jača društva i društva koja su sklona grabeži, jer pljačkajući druga društva unose u košnicu zarazu. Takvo društvo treba spaliti. Bolest najčešće prenosi sam pčelar, kad umnožava društva, kada pojačava društva, kad prenosi saće u drugu košnicu, kad kupuje veštačke satne osnove koje nisu dezinfikovane, kad kupuje zarazene košnice, staro zaraženo saće, pri ceđenju meda itd. Ustanovljeno je da spore ove bolesti mogu vrlo dugo živeti, čak preko dvadeset godina, jer kad spore dođu u povoljnu okolinu ponovo se aktiviraju.

Znaci bolesti - obično prođe i po nekoliko nedelja a da pčelar ne zna da mu je društvo
obolelo, jer stradaju uglavnom poklopljene larve, te nisu odmah vidljive promene. Poklopci na leglu mestimično dobiju pege, zatim ta mesta potamne i udube se. Na tim mestima se vide manje ili veće rupice. Ako skinemo poklopce sa ćelije videćemo uginulu larvu koja je izmenila oblik, boju, svežinu i postala mlitava, gubi sedefasti sjaj i postepeno prima svetlo žutu boju. 

Sedam dana posle smrti larva je sivo-žuta ili žuto-smeđa. Narednih dana larva prileže uz jedan zid ćelije i postaje sve tamnija. Kožica larve postaje krta, a larva se pretvara u lepljivu masu. Ako se čačkalicom proba izvući larva, masa se rasteže u duge konce i ima miris nalik stolarskom lutkal lepku. To stanje nastupa 3-4 nedelje posle uginuća larve. Odrasle pčele ne obolevaju od ove bolesti, ako se društvo zarazi proleće, promene su vidljive pri kraju leta ili u jesen, a ako se zarazi u jesen, primećuje se tek u proleće. 

Ponekad se desi da se oslabljeno društvo iseli iz košnice, što se obično dogodi u pozno leto, tako da pozni rojevi bude sumnju da potiču iz zaraženih košnica.

Najsigurniji način da ne dođe do pojave ove bolesti je prihranjivanje sirupom u koju se stavi sulfatiazol i streptomycin. Za 10 pčelinjih društava potrebno je 5 grama sulfatiazola i 1 gram streptomicina na 5L sirupa. Lekovi se pojedinačno dodaju u sirup. Prvo prihranjivanje vrši se u drugoj polovini marta, drugo krajem aprila, treće u julu i četvrto krajem avgusta ili početkom septembra.


2) Evropska trulež - napada otvoreno leglo, a ako duže traje, napada i zatvoreno. Zaraza nastupa u prvim danima života larve (4-5 dana posle izleganja), brzo se širi i za 10 dana oboli celo leglo. Tri dana pre zatvaranja ćelija, prstenasti deo larve postaje deformisan. Kroz kožu se primećuje crevo puno cvetnog praha u vidu tamno žute pruge. Obolele larve menjaju svoj normalan položaj, a nekad su presavijene i preko ćelija. Tela larvi dobijaju odmah tamniju boju, i ako je izvučemo iz ćelije osetićemo jak miris nalik sirćetu.

Masa koja truli nije lepljiva, te zbog toga pčele uspevaju da očiste leglo od uginulih larvi. Usled ove bolesti gnezdo dobija karakteristično šarenilo od poklopljenih i nepoklopljenih ćelija, po tome se ova bolest najpre i uočava. Bolest se najpre javlja u proleće a može i u drugim godišnjim dobima. U vreme paše popušta, ali čim paša prođe javlja se ponovo.


3) Krečno leglo - prouzrokuje ga gljivica slična buđi. Napada prevashodno trutovsko leglo a pojedini i radilično. Gljivice se brzo razmnožavaju i belim končićima okružuju larve koje ubrzo uginu. Uginula larva se skameni i pretvara u beličastu masu sa tamno zelenim prugama.

Bolest se javlja u maju ili junu.


4) Kameno leglo - spore ove gljivice može prenositi i najslabiji vetar, koje kad padnu na larvu počinju sa klijanjem i stvaraju sivu plesan. Obolelo leglo prekriveno je žuto-zelenom skramom, a uginule larve pretvore se u tvrdu masu kao kamen. Takvo društvo se ne leči već se uništava, med i saće spaljuje, a košnica se dezinfikuje.









Коментари

Популарни постови са овог блога

Glavna prolećna paša - kada je med spreman za ceđenje (vrcanje)?

U ovoj temi pokušaćemo da rešimo vaše nedoumice ili čak da naučite nešto novo o glavnoj prolećnoj paši i samom postupku vrcanja meda, pa da počnemo sa laganim uvodom u ovu temu. Nikad ne smemo izvaditi sav med iz košnice. Pčelama treba ostaviti sav med koji im je potreban za zimu, a višak uzeti. Dešava se kod pčelarenja sa nastavljačima, da su medišta puna, a u plodištu nema ni kapi meda ili ga je čak nedovoljno. Takvo stanje zatećiće se veoma često u nastavljačima sa jednakim okvirima u medištu i plodištu, kao i u onom polumedištu. Pre oduzimanja meda treba najpre pregledati plodišni deo košnice, pa ako tamo nema bar 15kg meda, toliku rezervu treba da ostavimo u medištu za zimu. Pčelari sa pološkama treba da paze da uz med, koji su pčele unele poviše okvira s leglom, ostave do legla sa svake strane bar po jedan okvir pun meda, a neće biti greške, ako ostave i duplo. Pčela sakuplja med sa onog cveća, kakvog za pašnog dana i pašno doba ima najviše. Prema toj njenoj prirodnoj sklonosti,

Lažne matice, matice trutuše i njihovo suzbijanje

Kako to matice mogu biti lažne? Da li su one štetne po moje društvo i ako jesu kako da ih se rešim? Da li su lažne matice i matice trutuše isto?  Danas vam odgovaramo na ova pitanja, pa da počnemo. Lažne matice javljaju se tokom cele sezone.  Bezmatak  koji duže vreme nema maticu, prelazi u instinktivnu borbu za opstanak koja se manifestuje pojavom mladih matica, tj. pčela radilica koje legu jaja.  S obzirom da nemaju pravo matično leglo, pčele biraju nekoliko radilica koje intenzivno hrane matičnom mlečju. Nakon dobijanja matične mleči, pčele posle izvesnog vremena počinju da legu neoplođena jaja  iz kojih se izležu trutovi.  U košnici može biti više lažnih matica te svaka za svoj račun leže jaja po celoj košnici, zbog čega se događa da gotovo u svakoj ćeliji ima više jaja, a često i u ćelijama sa cvetnim prahom. Mogu se videti i započeti matičnjaci koji su tanji od ostalih, površina im je glatka i nije hrapava kao kod normalnih matičnjaka. Leglo je grbavo, kao kod  matice trutuše  ka

Koji tip košnica je idealan za mene?

  Kada odlučite da se bavite pčelarstvom, pre svega, pored pčelinjeg društva, neophodno je da imate i košnicu/e.  Postoji više tipova košnica, a kod nas su najzastupljenije sledeće:  Dadan Blatova (DB) košnica  Langstrot Rutova (LR) košnica  Fararova košnica Anton Žnideršičeva košnica Pološka Dadan Blatova - DB DB košnice su veoma popularne među pčelarima u našoj zemlji. Ovu košnicu odlikuje jedno telo visine 31cm koje služi kao plodište, i 2 polunastavka  veličine 15,5cm , za smeštaj viška meda. Plodište može imati i do 3,6kg pčela, što je važno za brži unos većih količina meda. Standarna DB košnica ima 10 ramova, ali postoji i  varijanta od 12 , koja se sve više koristi. Dadan-Blatova košnica ima jednu glavnu prednost, koja je naročito  važna za zimovanje . Naime, ona ima dubok ram koji daje mnogo prostora za  razvijanje legla  i deponovanje polenovog praha i meda. Medne kape mogu biti visoke i do 15cm, a to pogoduje prezimljavanju, pa pčelari ne moraju dodatno da intervenišu. Ova ko